Samsung rozširuje ponuku UHD monitorov pre bežných užívateľov aj profesionálov.

Spoločnosť Samsung zaraďuje do svojho portfólia monitorov s ultra vysokým rozlíšením (UHD) dve nové série: UE590 a UE850. Reaguje tak na potreby ako spotrebiteľov orientovaných na zábavu, tak profesionálov zameraných na detaily. Celkom päť nových modelov UHD monitorov Samsung s uhlopriečkami 23,5 palca, 28 palcov a 31,5 palca ponúka ostrý kontrast, rýchlu dobu odozvy a vysoký výkon. Monitory tak sprostredkovávajú väčší živý vizuálny zážitok bez najmenšieho rozptyľovania.

Sériu UE590 tvorí 23,5-palcový a 28-palcový model. Novinky zaujmú fanúšikov zábavy vo vysokom rozlíšení a vášnivých hráčov počítačových hier, ktorí vyžadujú dokonalé vizuálne detaily. Séria UE850 (23,5-palcové, 28-palcové a 31,5-palcové modely) má vylepšené rozlíšenie a výkon pre profesionálne, kreatívne a analytické úlohy. V kombinácii s ergonomickými prvkami a funkciami, ktoré sú šetrné k životnému prostrediu, zaisťujú monitory UE590 a UE850 kompletný vizuálny zážitok.

 Vylepšený výkon

Prostredníctvom viac ako 8 miliónov pixelov a štvornásobne detailnejšieho zobrazenia než FHD sprostredkovávajú monitory Samsung UE590 a UE850 najkvalitnejší možný obraz. K tomu im dopomáha rad funkcií vylepšujúcich obraz aj herné prostredie. Série UE590 a UE850 sú jedinými UHD monitormi, ktoré podporujú technológiu AMD FreeSync. Táto technológia synchronizuje obnovovaciu frekvenciu monitora so snímkovou frekvenciou AMD grafickej karty používateľa pre plynulé, citlivé hranie hier bez trhavého pohybu. Doba odozvy o veľkosti jednej milisekundy zároveň hráčom umožňuje sledovať na 28-palcových monitoroch aj najrýchlejšiu akciu zreteľne a bez pohybového rozostrenia a tieňov. Obnovovacia frekvencia 60 Hz ešte viac zamedzuje kmitaniu a podporuje hladšie zobrazenie bez rušivých elementov.

Univerzálna konektivita

Pokročilé možnosti pripojenia nových UHD monitorov Samsung dávajú užívateľom väčšiu flexibilitu a pohodlie. Obe série majú integrovaný Display Port (DP) a HDMI porty. Biznis monitory UE850 s uhlopriečkami 28 a 31,5 palcov majú rozhranie Quad, ktoré sa hladko prepája s DP 2.1, miniDP, HDMI 2.0 a HDMI 1.4a. Ako HDMI 2.0 tak DP 2.1 podporujú rozlíšenie 4K pri 60 Hz, čo je dvojnásobok maximálneho rozlíšenia HDMI 1.4a (4K pri 30 Hz). Séria UE850 je ďalej vybavená štyrmi portami USB 3.0, prostredníctvom dvoch ponúka možnosť super-dobíjania. Keďže je možné súčasne nabíjať viac mobilných zariadení, nie je nutné mať dokovaciu stanicu. Dobíjanie navyše prebieha trikrát rýchlejšie ako bežným portom USB 2.0. Užívatelia z radov profesionálov tak môžu nahrávať a prezerať takmer akýkoľvek typ obsahu a súčasne nabíjať niekoľko zariadení.

Z hľadiska produktivity môžu majitelia UHD monitorov série UE590 a UE850 prispôsobovať obsah na obrazovke svojim špecifickým vizuálnym potrebám. Režim Picture-by-Picture (PBP) zobrazí obsah z dvoch rôznych vstupných zdrojov pri zachovaní jeho kvality. Obdobne je možné až 25 % obrazovky presunúť a upravovať kdekoľvek v rámci displeja pomocou režimu Picture-in-Picture 2.0 (PIP).

Komfort a funkčnosť

Medzi vylepšené ergonomické prvky nových UHD monitorov Samsung UE590 a UE850 patria napríklad držiak pre upevnenie na stenu s podporou VESA. Séria UE850 navyše rozširuje možnosti sledovania obrazovky prostredníctvom výškovo nastaviteľného stojana (HAS) s možnosťou náklonu (tilt), pretočenia na výšku (pivot) a otočenia okolo stredovej osi (swivel). Užívatelia tak udržia konzistentný pomer strán pri pretočení monitora UE850 vďaka rotačnej funkcii Auto On-screen Display (OSD) a softvéru Auto Magic Rotation. Obrazovky monitorov UE590 a UE850 sú vybavené unikátnym režimom šetrným k očiam, ktorý znižuje škodlivé účinky modrého svetla na zrak, ktoré namáha oči. Rovnako chráni oči aj funkcia zabraňujúca blikaniu monitorov Samsung, ku ktorému zvyčajne dochádza v prípade bežných monitorov.

Výkon v súlade so životným prostredím

Aby firmám pomohli šetriť energiu, zdroje a náklady, sú monitory zo série UE850 vyrobené z 30 percent z recyklovaných plastov bez PVC. Zároveň obsahujú nové energeticky nenáročné technológie. Funkcia Off Timer Plus znižuje spotrebu energie a umožňuje správu vypnutia monitora a funkcia Smart Eco-Saving pomáha znížiť jas obrazovky pre zvýšenie energetickej účinnosti. Séria monitorov UE590 je vybavená podobne výkonným riešením Eco-Saving Plus.

Na slovenskom trhu budú UHD monitory Samsung UE590 a UE850 dostupné v priebehu júna.