Goodyear predstavil pneumatiky obsahujúce siliku novej generácie.

Spoločnosť Goodyear Tire & Rubber Company začala v svojich pneumatikách používať siliku novej generácie, ktorá pomáha k vyššej hospodárnosti pneumatík. Nová silika sa po prvýkrát použije v pneumatike Goodyear EfficientGrip SUV, ktorá bude v tomto mesiaci uvedená na trhy v Južnej Amerike. Do ostatných regiónov sa pneumatiky s novou silikou dostanú v priebehu roka.

Výskumní pracovníci spoločností Goodyear a PPG Industries viac ako dekádu spolupracovali a skúmali vplyvy chemicky upravenej siliky na výkonnostné parametre pneumatiky. Cieľom bolo ďalej vylepšiť valivý odpor bez toho, aby to nepriaznivo ovplyvnilo záber pneumatiky na mokrej vozovke. V novej pneumatike Goodyear EfficientGrip SUV sa silika budúcej generácie použila v novej behúňovej zmesi a v novom dezéne, aby sa zabezpečil zlepšený valivý odpor i zdokonalený záber na mokrej vozovke.

Zákazníci po celom svete vyžadujú hospodárnejšie pneumatiky, ale zároveň chcú, aby sa minimalizovali ostatné, obvykle nutné, kompromisy. Vedci v spoločnosti Goodyear zaoberajúci sa materiálmi spolupracovali v medziodborových tímoch a spoločne s inžiniermi, ktorí majú na starosti dezén a konštrukciu pneumatík, našli integrované riešenie, ktoré optimalizuje výkonnosť. Nová silika hrá kľúčovú úlohu pri uspokojovaní potrieb našich zákazníkov.

Silika sa používa ako zosilňujúci činiteľ v behúňových zmesiach. V porovnaní so sadzami, ktoré sú tradičnou zložkou v pneumatikách, silika znižuje valivý odpor, čo pomáha znížiť spotrebu paliva.

Navyše sa ukázalo, že nová silika, ktorú predáva spoločnosť PPG Industries pod názvom „AGILON® performance silica“, prináša výhody aj z hľadiska životného prostredia, pretože ju možno ľahko pridávať do zmesí a továrne pri jej výrobe spotrebovávajú menej energie a produkujú menej emisií.

Pri svojom úsilí vyrábať ekologickejšie pneumatiky skúmala spoločnosť Goodyear rôzne možnosti týkajúce sa siliky. Minulý rok sa Goodyear dohodol s niekoľkými dodávateľmi, že bude nakupovať siliku získanú z popola po spaľovaní ryžových šupiek.

Napriek tomu, že žiadny z týchto nových zdrojov siliky nie je schopný naplniť náš celkový dopyt, každý z nich hrá dôležitú úlohu v snahe vyrábať ekologickejšie pneumatiky.