Dávajte pozor na to, čo jete!

Rozbúrené črevá a hodiny strávené na súkromnej tlačovej konferencii, to rozhodne nie je príjemná predstava pre nikoho z nás. Črevné ťažkosti vedia byť nepríjemným spoločníkom na letných dovolenkách, „výslužkou“ z rodinných grilovačiek, či neželaným pozdravom zo staničného bufetu. Z čoho tieto nepríjemnosti vznikajú najčastejšie a ako sa ich vyvarovať?

Aj baktérie majú rady leto

Prevažná väčšina črevných ťažkostí je bakteriálneho pôvodu. Baktérie napádajú ľudský organizmus najčastejšie v lete a útočia na nás najmä cez pokazené jedlo. Priamo úmerne so zhadzovaním jednotlivých vrstiev oblečenia a stúpajúcou ortuťou na našom teplomere totiž v jedle vzniká väčšie množstvo baktérií a choroboplodných zárodkov. Zároveň si vďaka teplému počasiu pochutnávame na dobrom jedle stále častejšie vonku. Či už sa vyberieme na garden party, piknik do parku alebo grilovačku s priateľmi, mali by sme pamätať na to, že potraviny sa na teplom vzduchu pokazia skôr.

Čím viac bielkovín, tým väčšia búrka

O búrku v žalúdku sa nám vedia postarať predovšetkým jedlá s vysokým obsahom bielkovín.  Patria medzi ne napríklad šľahačka, mlieko, jedlá z vajec, majonéza, bravčové mäso, či hydina. Rovnako nebezpečné však môžu byť aj rôzne nápoje, najmä ak od ich otvorenia už nejaký ten piatok prešiel.

Aby si na vaše nedeľné kuriatko, či domáci hamburger nebrúsili zúbky okrem vás aj baktérie, mali by ste jedlo pripravovať vždy pri správnej teplote a dostatočne dlho. Odborníci radia potraviny variť minimálne pri sedemdesiatich stupňoch aspoň desať minút. Tejto zásady by ste sa mali držať najmä pri mäse.

Čistota pol života

Popri správnej teplote nezabúdajte ani na maličkosti. Pred varením si vždy umyte ruky a rovnako aj ovocie a zeleninu. Ak to práve nie sú kúsky z vašej záhradky, ale zohnali ste ich v jednom z obchodných reťazcov, či na hlavnej tržnici od ktovie koho, radšej ich ošúpte. Veľkopestovatelia totiž používajú priemyselné hnojivá a postreky, ktoré aj keď sú na prírodnej báze, môžu človeku uškodiť.  V takej šupke z jablka je síce veľa vitamínov, no v takomto prípade vás určite nemusia trápiť výčitky svedomia, ak ju obielite.

Dajte si tiež pozor, aby ste na tej istej doske nekrájali napríklad surové mäso, a potom uhorku. Najlepšie urobíte, ak si vyčleníte osobitnú dosku na zeleninu, chlieb či mäso. Svoje kuchynské náčinie tiež dôkladne umývajte. Baktérie najlepšie zlikvidujete v umývačke riadu.

Ak prídu, buďte vyzbrojení

Pokiaľ sa ale napriek všetkej vašej opatrnosti zažívacie problémy v podobe hnačky predsa len dostavia, mali by ste mať pre istotu dobre vybavenú domácu lekárničku. Najúčinnejšie sú prípravky s obsahom diosmektiku. Je to vlastne prírodný íl, ktorý na seba naviaže toxíny a baktérie a bezpečne ich dokáže vylúčiť z tela von. V lekárňach nájdete s obsahom diosmektiku napríklad Tammex, ktorý existuje v dvoch prevedeniach. Tammex family a Tammex family plus, ktorý navyše obsahuje prebiotickú vlákninu. Vášmu boľavému bruchu určite tiež prospeje, ak si uvaríte zázvorový, mätový, či čučoriedkový čaj alebo si dáte banán.