Aké hry pomáhajú malým deťom rozvíjať nové zručnosti?

Rodičia musia vymýšľať stale nové a nové podnety, aby svoje zvedavé ratolesti zabavili a pritom ich dokázali naučiť ďalším zručnostiam. Ako sa zahrať s trojročným dieťaťom a pri hre ho aj niečomu naučiť? Spoznajte edukačné hry pre deti, ktoré drobcov učia rozoznávať farby, počítať do sedem a podporujú schopnosť sústrediť sa.

Edukačné hry sa vyrábajú v spolupráci s psychológmi a pedagógmi, aby dokázali deti zaujať a predovšetkým rozvíjať zručnosti, ktoré by mali deti v danom veku ovládať. Jednoduchej matematike, rozoznávaniu tvarov a farieb a rozvoju slovnej zásoby sa deti dokážu učiť aj prostredníctvom spoločenských hier. 

„Matematická hra 7 trpaslíkov podporuje precvičovanie rátania do sedem a je určená pre deti od troch rokov. K precvičovaniu simultánneho vnímania, upevneniu istoty pri vnímaní pojmov do štyri a zaradeniu podľa veľkosti veľmi dobre slúži hra Kto má 4?, ktorá je určená pre deti od štyroch rokov a môže si ju zahrať až osem hráčov,” vysvetľuje Jana Karásková zo spoločnosti Piatnik Praha, popredného výrobcu spoločenských hier. Popri zábave, ktorú si pri hraní hier deti užíjú, si tak nenásilnou formou precvičujú  svoje matematické zručnosti.

Hry, ktoré podporujú rozvoj jemnej motoriky, pozornosti, trpezlivosti a vytrvalosti, nazýva nemecká psychologička Charlotte Bühlerová konštrukčnými hrami. Dieťa v nich realizuje svoje momentálne nápady, ale aj vedomosti, schopnosti a zručnosti a zároveň si ich aj rozvíja. Na rozvoj schopnosti sústrediť sa a učiť deti rýchlym reakciám sa odporúčajú karty. Dvadsaťminutová hra Daj-Ber je určená pre deti od troch rokov, môže ju hrať až šesť hráčov a popri rozvoji postrehu môžete balík 48 kariet využiť aj ako pexeso a kvarteto.

Naučte ich farby

Slniečková, nebíčková, trávová… Vaše deti poznajú celé spektrum farieb. Aby si ich dobre zapamätali a priradili k farbám aj iné objekty, poslúži hra BARVY, ktorá prostredníctvom kariet podporuje istotu detí pri vnímaní a rozoznávaní rozmanitých farebných odtieňov. Štvorročné dievčatá si rozlišovanie farieb precvičia aj pri Hre s bavlnkou bez ihly. Hra rozvíja cit pre farby, aj zručnosť, keďže ľubovoľnému počtu hráčov ponúka veselé obrázky, farebné nite a možnosť vyšívania. Na rozpoznávanie farieb, ale aj jednotlivých tvarov a rozvoj fantázie je taktiež určená Hra s obrázkami, ktorá trojročné deti nabáda na  skladanie obrázkov z farebných tvarov.