POMÔŽTE STAVAŤ ĽUDÍ SPÄŤ NA NOHY.

Wings for Life je nezisková nadácia, ktorá sa zaoberá výskumom liečby poškodenej miechy. Financuje vedecký výskum a klinické pokusy zamerané na liečbu po celom svete. Problémom, spojeným s poranenou miechou, musia čeliť približne 3 milióny ľudí. Počet tých, ktorých autonehoda či úraz paralyzovali, a tým nedobrovoľne posadili na invalidný vozík, sa každoročne zvyšuje o alarmujúcich 130-tisíc. Wings for Life World Run je unikátne globálne podujatie s účasťou 33 krajín sveta, ktorého sa môže zúčastniť úplne každý a podporiť tak unikátny výskum nadácie. Už 3.mája 2015 pobeží šesť kontinentov sveta pre tých, ktorí nemôžu.

Celosvetové bežecké podujatie Wings for Life World Run vzniklo na podporu neziskovej nadácie Wings for Life. „Prvý ročník celosvetového behu Wings for Life bol neskutočným svetovým športovým podujatím. Dúfame, že v roku 2015 sa podujatia zúčastní ešte viac športovcov a že sa nám podarí vyzbierať významnú čiastku na výskum poranení miechy,“ hovorí Anita Gerhardter, výkonná riaditeľka Wings for Life.

Myšlienka nadácie Wings for Life

Tragická nehoda, pri ktorej v roku 2003 počas charitatívneho vystúpenia utrpel motokrosový jazdec Hannes Kinigadner paralyzáciu miechy, odštartovala sled udalostí, ktoré stáli pri zrode myšlienky, ako pomôcť ľudom, ktorých postretol rovnaký osud. Hannesov otec Heinz, dvojnásobný svetový šampión v motokrose, sa spolu s priateľmi, medzi ktorých patrí aj Dietrich Mateschitz, zakladateľ spoločnosti Red Bull, rozhodli v júli 2004 založiť nadáciu Wings for Life. Jej hlavnou funkciou je podporovať výskum na poli centrálneho nervového systému, no zároveň i vynachádzanie konkrétnych metód základnej lekárskej starostlivosti, rehabilitácie a terapie. Nadácia si tiež dala za úlohu skúmať možnosti zlepšenia prevencie vážnych zranení chrbtice pri športe, ako je napríklad chránič krku, či vzdušné vaky pre horských cyklistov a motocyklistov.

Ďalším z množstva známych osobností, ktorý podporoval výskum na poli nervového systému, bol predstaviteľ supermana Christopher Reeve. Ten v roku 1995 po páde z koňa utrpel ťažké poranenie miechy. Ako kvadruplegik bol do konca života odkázaný na invalidný vozík a dýchacie prístroje.

Kľúčovými výskumníkmi na poli nervového systému a garantmi nadácie Wings for Life sú Dr. Martin Schwab a Lisa Schnell. V rámci výskumov vynašli spôsob regenerácie miechy. Tá je založená na bunečných injekciách vpichovaných do miesta zranenia, ktoré následne podnecujú oživenie tkaniva. Tieto nové možnosti sú pre ľudí s poškodením miechy veľkým prísľubom do budúcnosti. Problémom však ostáva sústavný nedostatok finančných zdrojov, vďaka ktorým by mohla ich snaha naďalej napredovať. Preto podstata liečby porušenej miechy stále vychádza zo súkromnej iniciatívy zainteresovaných ľudí a sto percent všetkých darov je použitých na výskum nadácie Wings for Life. Poslaním nadácie je nájsť spôsob liečby a znovu obnovenia prerušených nervových spojení miechy, a tak pomôcť ľuďom odkázaným na život s invalidným vozíkom. Cieľom výskumu je postaviť ľudí späť na vlastné nohy a žiť opäť plnohodnotný život.

Zapojte sa aj vy a bežte spolu s ambasádormi projektu pre tých, ktorí behať nemôžu. Zaregistrovať sa môže každý na www.wingsforlifeworldrun.com/sk. Štartovné 25 eur putuje v plnej výške na konto nadácie Wings for Life – pre život bez invalidného vozíka.

www.wingsforlifeworldrun.com/sk

Zapojte sa aj na Facebookuhttps://www.facebook.com/events/835275876507263/