Jarné kulinárske tipy – spestrite si gastronómiu sezónnymi potravinami!

Jarná sezóna je v plnom prúde. Siahnite preto po potravinách typických pre toto obdobie ako sú špargľa a medvedí cesnak. Obe ingrediencie sú bohaté na vitamíny a zdraviu prospešné. Prinášame vám rovno aj tip na recept z dielne reštaurácie Carnevalle, ktorá je jednou z prevádzok spoločnosti Bencik Culinary Group. Vyskúšajte túto chutnú kombináciu a jedzte zdravo!

Špargľa ani medvedí cesnak by rozhodne nemali chýbať vo vašom jedálničku. Sú doslova prírodnými liekmi pre ľudský organizmus. Špargľa je nízkokalorickou potravinou a má veľa blahodarných účinkov na organizmus. Je bohatá na vitamíny a vlákninu. Pomáha telu pri detoxikácii a je nenahraditeľnou surovinou v prevencii pred rakovinou. Medvedí cesnak je mimoriadne účinný liek, ktorý skvele dochutí pokrmy. Je výborným pomocníkom pri regulácii vysokého krvného tlaku a cholesterolu, pri ochoreniach dýchacieho systému, žalúdočných ťažkostiach a infekciách. Je vhodné ho užívať na celkové posilnenie imunity.

Executive chef Bencik Culinary Group Michal Pažák prináša tip na zdravý jarný recept.  „Výhodou sezónnych potravín je, že sú vždy čerstvé, chutné a plné vitamínov. Špargľa a medvedí cesnak sú typickými surovinami jarnej sezóny. Okrem toho, že dodajú jedlu skvelé chute, sú aj veľmi zdravé. Príprava šalátu zo špargle a medvedieho cesnaku s prepeličím vajíčkom je nenáročná, takže by ju určite mal vyskúšať každý, kto si chce spestriť gastronómiu.“

Šalát s medvedím cesnakom, prepeličím vajíčkom a zelenou a bielou špargľou

Na prípravu šalátu pre 2 osoby potrebujete nasledovné suroviny:

Medvedí cesnak  50g

Špargľa 200g

6ks Prepeličie vajíčko

Medvedí cesnak na pesto  50g

Píniové oriešky 20g

Soľ

Korenie

Parmezán

Postup prípravy:

Špargľu najprv očistíme pomocou škrabky, neočistenú necháme iba špičku špargle. Konce jednoducho odlomíme a špargľu uvaríme v osolenej vode. Medvedí cesnak krátko sparíme, aby sa vytratila jeho sila. Následne ho zmiešame spolu so špargľou, pokvapkáme olivovým olejom, podľa chuti jemne dosolíme a dokoreníme. Prepeličie vajíčka povaríme po dobu 2 minút a následne ošúpeme. Pridáme ich rozkrojené do šalátu, ktorý na záver dochutíme s pestom z medvedieho cesnaku. Pesto si pripravíme pomocou kuchynského mixéra. V deci olivového oleja rozmixujeme medvedí cesnak, píniové oriešky a cca 20g parmezánu. Nakoniec šalát jemne pokvapkáme pripraveným pestom a konzumujeme.