Vizionárske technológie sa predstavili na autosalóne v Ženeve na stánku Goodyear.

Dva priekopnícke koncepty pneumatík spoločnosti Goodyear na 85. ročníku Medzinárodného autosalónu v Ženeve radikálne zmenia úlohu pneumatík do budúcnosti. Napriek tomu, že ide zatiaľ len o koncepty pneumatík, futuristické technológie posilňujú predstavivosť a poskytujú náhľad na praktické inovácie do budúcnosti.

Prvý koncept, pomenovaný „BH03“, ponúka možnosť nabíjať batérie elektrických automobilov transformáciou tepla vytváraného vnútri pneumatiky na elektrickú energiu. Druhý koncept pneumatiky, s názvom „Triple Tube“, disponuje tromi komorami, v ktorých sa tlak prispôsobuje v závislosti od meniacich sa podmienok, čo zabezpečuje novú úroveň výkonnosti a všestrannosti. „Tieto koncepty pneumatík menia úlohu, ktorú by pneumatiky mohli v budúcnosti hrať,“ hovorí Joe Zekoski, senior viceprezident a chief technical officer v spoločnosti Goodyear. „Predstavujeme si budúcnosť, v ktorej budú naše produkty viac prepojené s vozidlom i so zákazníkom, budú šetrnejšie k životnému prostrediu a celkove budú všestrannejšie.“

BH03

Pneumatika BH03 vytvára elektrinu vďaka vzájomnému pôsobeniu použitých materiálov, ktoré získavajú a menia energiu vytvorenú pri zahrievaní. V dôsledku toho sa pneumatika behom svojho odvaľovania pri jazde napína a deformuje. Použité materiály optimalizujú jednak schopnosti pneumatiky vytvárať elektrinu a takisto aj jej valivý odpor. S rastom záujmu o elektrické automobily má táto technológia potenciál významne sa podieľať na riešení budúcich výziev spojených s mobilitou. Táto vizionárska technológia by mohla obmedziť obavy, ktoré môžu mať motoristi z dojazdu elektrických vozidiel.

TRIPLE TUBE

Pneumatika Triple Tube disponuje tromi vnútornými komorami. Komory sú umiestnené pod behúňom blízko vnútorného ramena, vonkajšieho ramena a strednej časti pneumatiky. Pneumatika využíva vnútornú pumpičku,  ktorá vháňa vzduch z hlavnej vzduchovej komory do ostatných troch komôr. Pneumatika sa tak sama automaticky prispôsobuje do troch polôh na základe podmienok na ceste.

  • Eco/Bezpečnostná poloha – s maximálnym nahustením všetkých troch komôr – poskytuje znížený valivý odpor.
  • Športová poloha – so zníženým nahustením vnútri komory pri vnútornom ramene – vďaka optimalizovanej kontaktnej ploche zabezpečuje vodičovi lepšiu ovládateľnosť.
  • Poloha dobrej priľnavosti na mokrej vozovke – s maximalizovaným nahustením strednej komory – vďaka zvýšenému behúňu v strede pneumatiky poskytuje vysokú odolnosť voči aquaplaningu.Napriek tomu, že ide o koncepty budúcnosti, podľa Joe Zekoskiho tieto pneumatiky reprezentujú základné prvky inovačnej stratégie spoločnosti Goodyear, vštepovať pokrokový štýl myslenia založený na reakciách z trhu výskumným a vývojovým tímom spoločnosti. „Je preto dôležitejšie ako kedykoľvek predtým zotrvať pri našom inovačnom procese, ktorý nás vyzýva zamerať sa na rapídne vyvíjajúce sa potreby našich zákazníkov,“ hovorí Joe Zekoski. Okrem týchto progresívnych konceptov pneumatík predstavuje spoločnosť Goodyear na ženevskom autosalóne aj riešenie, ktorým sa môžu pneumatiky podieľať na súčasných spoločenských výzvach týkajúcich sa mobility: ocenenú letnú pneumatiku EfficientGrip Performance s hodnotením A vo valivom odpore i v priľnavosti na mokrej vozovke na európskom štítku. Osem nových rozmerov pneumatík EfficientGrip Performance s hodnotením AA ponúka zákazníkom možnosť pozitívne ovplyvniť bezpečnostné vlastnosti pneumatík aj ich šetrnosť k prírode znížením spotreby a skrátením brzdnej dráhy na mokrej vozovke v porovnaní s pneumatikami s nižším hodnotením.