Prvá pneumatika na svete, ktorá vytvára elektrinu.

Goodyear predstavuje koncept futuristickej pneumatiky má potenciál spôsobiť revolúciu v priemysle.

Spoločnosť Goodyear predstavuje na tohtoročnom Medzinárodnom autosalóne v Ženeve svoj najnovší koncept pneumatiky – futuristickú pneumatiku so schopnosťou vytvárať vlastnú elektrinu. Pneumatika, jednoducho pomenovaná podľa svojho vývojového kódu BH03, ktorú vytvorili inžinieri Inovačného centra Goodyear, má schopnosť transformovať vytváranú deformáciu do elektrickej energie. S rastom záujmu o elektrické autá na svetovom trhu sa očakáva, že inovácie tohto typu budú súčasťou diskusií o budúcnosti dopravy. Pneumatika je len vývojový koncept a je súčasťou inovačných plánov firmy. Nie je v pláne uvádzať ju na trh.

„Obavy týkajúce sa energie a životného prostredia nás viedli k vyvinutiu tejto pneumatiky, ktorá vytvára energiu. Každý futuristický nápad sa zrodí v rámci nejakej spoločenskej výzvy, na ktorú sa snažíme reagovať, keď sa pokúšame vytvárať lepšiu budúcnosť. Sme hlboko presvedčení, že táto pneumatika bude poskytovať inšpiráciu a že táto myšlienka bude súčasťou budúceho vývoja,” povedal Jean-Pierre Jeusette, generálny riaditeľ Inovačného centra spoločnosti Goodyear v Luxembursku, kde bol koncept vyvinutý.

Pneumatika vytvára elektrickú energiu, ktorá zásobuje batérie hybridného motoru auta i ďalších palubných technológií. Pneumatika generuje elektrinu vďaka pôsobeniu dvoch typov materiálov:

  • termoelektrický materiál premieňa teplo (vyrábané vnútri pneumatiky extra čiernou štruktúrou absorbovaním svetla/tepla v stave pokoja alebo jej otáčaním pri pohybe) na elektrickú energiu;
  • piezoelektrický materiál premení tlak spôsobený deformáciou štruktúry na elektrickú energiu

Tieto nové materiály vytvárajú 3D sieť, ktorá tvorí vnútornú štruktúru pneumatiky. Táto štruktúra môže prípadne udržať hmotnosť vozidla pri defekte pneumatiky, čo môže byť alternatívou k technológii RunOnFlat. Pneumatika má tiež veľkú obvodovú drážku, ktorá vylepšuje odolnosť voči aquaplaningu a unikátny behúň, ktorý tlmí hluk. „Koncept pneumatiky vytvárajúcej elektrinu je ďalším dôkazom vynikajúcej práce nášho vývojového tímu dizajnérov a vedcov z Inovačného centra spoločnosti Goodyear v Luxembursku a sme veľmi nadšení, že tento koncept môžeme prezentovať v Ženeve,“ povedal Jean-Pierre Jeusette, generálny riaditeľ Inovačného centra v Luxembursku. „Z môjho pohľadu je pôsobivé najmä to, že táto pozoruhodná technológia bola vytvorená presne v súlade s neutíchajúcou snahou spoločnosti Goodyear o trvalú udržateľnosť, kvalitu a bezpečnosť.“

Pneumatika je čisto vývojovým konceptom a firma ju nebude vyrábať za účelom predaja. Tieto pneumatiky sú navrhnuté v rámci firemného inovačného procesu s cieľom vyvolať diskusiu a hľadať možné riešenia. Zároveň umožňujú inžinierom premýšľať „mimo zabehnuté koľaje“, aby boli schopní vytvárať inteligentné riešenia pre inteligentnú budúcnosť.