Nová ŠKODA Superb zažila premiéru v Ženeve

Po svetovej premiére v Prahe sa najlepší automobil ŠKODA všetkých čias, nový model Superb, prvýkrát predstavuje širokej verejnosti na autosalóne v Ženeve. Vlajková loď značky ŠKODA zaujme moderným, výrazným a emocionálnym dizajnom, najväčšou ponukou priestoru vo svojom segmente a inovatívnou technikou MQB koncernu Volkswagen. Predaj modelu odštartuje v polovici roka 2015. Okrem toho ŠKODA AUTO predstavuje aj športovo ladený automobil Fabia Monte Carlo a nové akčné modely Edition vybraných vozidiel ŠKODA pri príležitosti tohtoročného 120. výročia založenia spoločnosti a 110. výročia začatia výroby automobilov. V roku 2014 dosiahla ŠKODA AUTO predajný rekord, keď za jeden kalendárny rok prvýkrát v histórii predalo 1,04 milióna vozidiel.

Od roku 2001 predstavuje model Superb vrchol modelovej palety značky ŠKODA. Automobilka odvtedy dodala zákazníkom viac ako 700 000 vozidiel Superb prvej a druhej generácie. Jej vlajková loď je tak jedným z najobľúbenejších modelov vo svojej triede. Zákazníci oceňujú atraktívnu koncepciu tohto automobilu s veľkorysou ponukou priestoru, nadčasovo elegantným dizajnom, vysokým komfortom, modernou, inovatívnou technikou, špičkovou úrovňou bezpečnosti, skvelou funkčnosťou a presvedčivým pomerom ceny a úžitkovej hodnoty. Nový Superb je dôkazom vysokej kompetencie automobilky ŠKODA AUTO a jej schopnosti ponúkať vozidlá, ktoré sa radia na vrchol vo svojich segmentoch.

S novým výrazným dizajnom ukazuje nová ŠKODA emocionálnu silu značky. Nový Superb do sériovej výroby prenáša vzrušujúci dizajn štúdie ŠKODA VisionC. Elegantný a dynamický vzhľad je podporený použitím prvkov modulárnej techniky (MQB) koncernu Volkswagen. Nový Superb je o 28 mm dlhší a o 47 mm širší než predchádzajúci model. O 80 mm vzrástol tiež rázvor, predný previs sa naopak skrátil o 61 mm. Výsledkom tejto rozmerovej premeny je vozidlo najvyšších kvalít.

V porovnaní s predchádzajúcou generáciou došlo k vylepšeniu dôležitých rozmerov interiéru nového modelu, ktorý tak ponúka bezkonkurenčné hodnoty priestoru nad hlavou, pred kolenami cestujúcich na zadných sedadlách a najväčší batožinový priestor v strednej triede. S novým modelom sa predstavuje aj doteraz najširšia ponuka praktických detailov. Vodičom i cestujúcim uľahčuje život 29 Simply Clever prvkov.

Ako prvé vozidlo značky ŠKODA má adaptívnu reguláciu podvozku Dynamic Chassis Control (DCC), vrátane voľby jazdného profilu. V ponuke sú úplne nové systémy klimatizácie, medzi nimi prvýkrát aj automatická trojzónová klimatizácia. K dispozícii je panoramatická strecha s elektricky otváraným a posuvným strešným oknom, rovnako ako nezávislé kúrenie, vyhrievané sedadlá, bezdrôtové vyhrievané predné sklo a elektricky ovládané piate nahor výklopné dvere, ktoré je možné doplniť o tzv. virtuálny pedál. Vďaka novému parkovaciemu asistentovi (Park Assist), kontrole odstupu pri parkovaní a parkovacej kamere je parkovanie a výjazd z radu pohodlnejšie než kedykoľvek predtým. Ďalším komfortným prvkom sú dva dáždniky v predných dverách.

Rozsiahlejšia než kedykoľvek predtým je ponuka bezpečnostných systémov.

Súčasťou sériovej výbavy novej generácie Superb je multikolízna brzda. V ponuke sú ďalej aj systémy Front Assist vrátane funkcie núdzovej brzdy City, Adaptive Cruise Control (adaptívny tempomat s automatickou reguláciou odstupu), Crew Protect Asisst (proaktívna ochrana posádky), Lane Assist (asistent pre jazdu v jazdných pruhoch), Traffic Jam Assist (asistent pre jazdu v kolónach), Blind Spot Detect (varovanie pred vozidlami v mŕtvom uhle), Rear Traffic Alert (asistent pre výjazd z parkovacieho miesta), Emergency Assist (asistent pre prípad núdze), Driver Alert (identifikácia únavy vodiča), Speedlimiter (obmedzovač rýchlosti), Travel Assist (rozpoznávanie dopravných značiek), asistent pre rozjazd do stúpania a elektronická kontrola tlaku vzduchu v pneumatikách. Prvýkrát ponúka nový Superb aj dynamicky odtienené diaľkové svetlo Smart Light Assist. Nové možnosti poskytuje aj konektivita. ŠKODA Superb disponuje systémom infotainmentu najnovšej generácie, ktorý sa automaticky prepojí s mnohými modernými smartfónmi. Prostredníctvom rozhrania SmartGate je možné odosielať a využívať aj dáta o vozidle v smartfóne. Vďaka vysokorýchlostnému internetu sa Superb stáva prvým vozidlom značky ŠKODA, v ktorom je možné bezdrôtovo pripojiť mobilné zariadenie do siete Internet. S novou aplikáciou ŠKODA Media Command App a pripojením Wi-Fi bude prvýkrát možné ovládať systém infotainmentu tiež zo zadných sedadiel pomocou tabletu. Tretia generácia modelu Superb presvedčí novými rekordne nízkymi hodnotami spotreby a emisií. Vďaka novým motorom (piatim benzínovým motorom a trom dieselovým motorom TDI so vstrekovaním paliva common rail), až o 75 kg zníženej hmotnosti a lepšej aerodynamike spotrebuje nový Superb až o 30% menej paliva, čo zodpovedá rovnakému zníženiu emisií CO2. Najúspornejším reprezentantom modelového radu bude Superb GreenLine so potrebou iba 3,7 l/100 km a 95 g CO2/km. Aj napriek nižšej spotrebe disponujú nové pohonné jednotky až o 20% vyšším výkonom. Pre štyri agregáty je v ponuke pohon všetkých kolies.