Malý priestor – veľký priestor – náš domov!

Je úplne jedno či bývame v domčeku pre bábiky alebo v obrovskom paláci, Aby tomu tak naozaj bolo, musíme sa tu cítiť ako doma a vytvoriť si tú správnu atmosféru. Svoje o malom i veľkom, svetlom i tmavom priestore v ktorom sa dajú robiť zázraky, vie aj bytová dizajnérka Jasna Opavská. Spolu s F&F Home poradí, ako si zbytočne nezmenšovať malú miestnosť a poradí triky na veľké priestory.

KOĽKO DOPLNKOV JE VEĽA DOPLNKOV

Dozariadovať malé priestory dá zabrať nielen laikom, ale aj odborníkom. Úprimne si ale povedzme, že im to ide predsa len viac od ruky. Nahromadenie doplnkov neprináša zväčša želaný výsledok a dôraz treba podľa Jasny Opavskej klásť na celok. “Menej je niekedy viac” – to je to správne heslo, ktoré v interiéri platí bez ohľadu na štýl či aktuálne trendy. Je to podobne ako so šperkami, jeden výrazný je určite lepšia voľba ako veľa nesúrodých.” V malej miestnosti tiež treba dbať na to, že aj málo doplnkov môže pôsobiť preplácane.

FARBY SÚ ZÁZRAČNÉ

Ďalším otáznikom sú farby. Pri nich však platí jednoduché pravidlo, malý priestor si vyžaduje čo najsvetlejšie odtiene. “Podľa mňa je najdôležitejšie ako je priestor presvetlený denným svetlom. Keď je svetla málo, netreba ho zbytočne zaťažovať tmavými, ťažkými farbami,” objasňuje Jasna Opavská.

VEĽKÝ PRIESTOR, VĎAČNÝ PRIESTOR

Veľký priestor toho znesie oveľa viac, ako malý, Preto hor sa do experimentov ! Áno je tam ten malý hlások, ktorý hovorí: s mierou, s mierou. Nemáme na mysli výsostne čiernu domácnosť, ale zaujímavé doplnky v podobe vankúšov či rámikov na fotky. Vo veľkej izbe si svoje miesto nájdu aj zvieracie vzory, ktoré treba kombinovať s citom rovnako v móde ako aj v bytovom dizajne.