Kultúrna a vinárska jar v Dolnom Rakúsku. To sú regionálne vína, história, hudba a netradičné podujatia.

S jarným ročným obdobím sa prebúdza Dolné Rakúsko a návštevníkov pozýva na dobrodružnú cestu objavov. Tri vinárske regióny Weinviertel, Viedenský les a oblasti okolo Dunaja oslavujú jar nevšednými kultúrnymi a vinárskymi podujatiami. Vinárska a kultúrna jar Dolného Rakúska spája všetko to, čo k sebe patrí – zábavu, hudobné festivaly, skvelé jedlá a lahodné vína. Môžete si vyskúšať cyklistické preteky v najväčšej vínnej pivnici strednej Európy, zažiť koncerty uprostred viníc, navštíviť kláštor, ktorý obývajú mnísi už od 12. storočia. Oddýchnite si v krásnych rozkvitnutých parkoch, prejdite sa po záhrade s 600 druhmi ruží a nezabudnite sa zastaviť v historickom múzeu, kde objavíte pravekého človeka.

Od polovice apríla môžete pozdĺž viac ako 800 km dlhej vinárskej cesty ochutnať nové ročníky. Dolné Rakúsko je známe nielen svojím vínom, ale aj tradičnými vinárskymi slávnosťami. Víno sa oslavuje pri viacerých príležitostiach, a tak je tomu aj počas Vinárskej jari. Pre milovníkov vína vtedy nastane najlepší čas, aby v priateľskej spoločnosti získali prehľad o nových ročníkoch. Jarná vlna ochutnávok začína v polovici apríla a trvá dva mesiace. Najčastejšie cez víkend otvárajú všetci zúčastnení vinári brány do svojich vinárstiev, aby prezentovali výsledky z predchádzajúceho roka. V rámci programu „Otvorené brány“ zažijete skutočnú dolnorakúsku kultúru a ochutnáte najlepšie vína. Môžete vidieť nie len moderné akcie ako sú dunajské festivaly v Kremse, moderná vinotéka spojená s múzeom Loisium, ale aj rôzne expozície v galériách a kláštoroch. Otvorené brány majú všetky pivničky, vinice a domáce pohostinstvá, ktoré vás pozývajú ochutnať Dolné Rakúsko. Dvetisícročná kultúra, najlepšie svetové vína a kulinárske špeciality určite stoja za spoznávanie.

Weinviertel žije vínom

Ako už zo samotného pomenovania tejto oblasti vyplýva (Wein v nemčine znamená víno), víno patrí k nezameniteľnej súčasti tohto regiónu. Z trojice vinárskych častí Dolného Rakúska je Weinviertel najrozľahlejší, vinice majú spolu vyše 13-tisíc hektárov. Najtypickejšími vinárskymi chuťami sú korenisté Veltlínske zelené, ktoré je od roku 2002 prvým DAC vínom Rakúska (DAC – certifikát pôvodného vína), ale aj elegantné Chardonnay a Pinot Blanc. Zastúpenie tu majú aj vynikajúce červené vína Zweigelt a modrý portugal. Vraví sa, že kto neochutnal jedno z týchto vín, nepozná chuť regiónu Weinviertel. Víno stretnete takmer všade, kam prídete. Kvalitné vína vám ponúknu všetky z 560 poľnohospodárskych podnikov, predajcov vína, vinoték a približne 100 vinární pozdĺž 400 km dlhej vinárskej cesty tohto regiónu.gartenplattform

Veľkým a pomerne netradičným lákadlom je 21 km dlhá vínna pivnica v mestečku Retz, kde sa konajú najväčšie pivničné preteky na bicykli v Rakúsku. Jedinečným zážitkom je aj oslava v Poysdorfere, kde vám v hroznovej sále predstavia interaktívne erby a návšteva vinárskeho múzea. Veľkej obľube sa od začiatku tejto tradície tešia aj slávnostné obedy či večere uprostred viníc. Množstvo nabielo prestretých jedálenských stolov priamo medzi viničom v prírode, komorné koncerty a výborné dolnorakúske špeciality patria k najväčším atrakciám počas vinárskych festivalov.  Okrem veľkého množstva zámkov, hradov a historických budov ponúka Weinviertel aj kultúrne zážitky, ktoré nenájdete nikde inde.

Kultúrne tipy:

Návšteva múzea MAMUZ – Mistelbach a Asparn/Zaya

Počas jediného dňa sa vrátite do histórie a objavíte vývoj človeka počas 40 000 rokov. Spojené múzeum MAMUZ zámku Asparn/Zaya a múzeum Mistelbach spoločne vytvárajú jedinečné výstavy. Na zámku Asparn/Zaya sú obdobia praveku a skorých dejín návštevníkom približované pôvodnými objektami a historickými obytnými a hospodárskymi stavbami. V múzeu Mistelbach každoročne prebieha tematická výstava. Od 21. marca sa môžu návštevníci tešiť na výstavu „Ötzi. Muž z ľadu.“

Múzeum Hermanna Nietscheho – Mistelbach

Múzeum venované aktivistovi, maliarovi, skladateľovi a scénografovi, ktorý sa preslávil pomerne kontroverznými dielami. Múzeum má svojimi exponátmi snahu prebudiť všetkých 5 ľudských zmyslov.

Múzeum Niedersulz  – (15.apríla do 26.októbra)

Aký je život bez elektrického prúdu, telefónu či auta? S viac ako 80 budovami je skanzen Niedersulz najväčším otvoreným múzeom Dolného Rakúska. Vzniká už od 70. rokov a pred zničením sa zachránili viaceré dedinské stavby – dielne, hospodárske objekty, senník, holubník, kaplnka, fara, mlyn, ktoré boli presunuté do tohto múzea. Navštívite celú dedinku vrátane predzáhradiek, uvidíte typické látky i oblečenie a vrátite sa tak 100 rokov v čase. Ochutnáte lahodné vína, objavíte typické jedlá, hostinec, tradičné zvyky a najmä deti potešia zvieratá na farme.

In Velo Veritas – (31.máj)

Jarné podujatia končia pretekom cyklistov v mestečku Retz. Od roku 2013 sa tu stretáva viac ako 300 cyklistov oldtimerov (jazda na starých typoch bicyklov) z celého sveta, aby si v priateľskej atmosfére zmerali sily cyklistickou trasou po kopcoch Weinviertelu.

Jedinečná vínna cesta na Dunaji

Či sa vyberiete do Wachau, mestečka na zozname kultúrneho dedičstva UNESCO, malého a jemného Traisentalu, Wagramu so svojimi idylickými pivničnými uličkami, či Kremsu a Kampu s dôrazom na historické Carnuntum, vínna cesta na Dunaji patrí vďaka tejto šestici k najobľúbenejším miestam Dolného Rakúska.

Najslávnejšou vinárskou oblasťou je Wachau. Už celé storočia sa tu darí pestovať odrody hrozna svetového významu na tradičných terasových viniciach. Lahodný Rízling s jemnou vôňou marhúľ a broskýň a pikantný Veltlín sú typickými druhmi vína v tejto oblasti. Pôsobí tu mnoho prestížnych vinárstiev, ktorých vinice siahajú od Spitzu po Dürnstein a ich vína nájdete nie len v špičkových reštauráciach Rakúska, ale aj v Nemecku, Švajčiarsku či Amerike. Či sa pozriete do prava alebo do ľava, lesk a bohatstvo tohto kraja vďaka vínu dokumentujú mnohé historické stavby. Najobľúbenejšími a nakrajšími turistickými atrakciami sú barokový hrad, dnes kláštor Melk a benediktínsky kláštor Göttweig, známe svojou monumentálnosťou a historickou hodnotou. Jedinečnú atmosféru majú aj malebné dedinky Stein, Weißenkirchen a Dürnstein s krásnymi námestiami a tradičnými vinárskymi dvormi.GREAN stilllife juni 2014

Na severnom brehu Dunaja sa rozprestiera vinárska oblasť Kamptal, v ktorej je skutočne čo objavovať. Vynikajúce vína, inovatívne vinárske atrakcie, množstvo kultúrnych podujatí a krásy záhradnej architektúry. Aj v tejto oblasti je charakteristickým vínom Rízling rýnsky a Veltlínske zelené. Lákadlom pre turistov je vínny svet Loisium v mestečku Langenlois. Nádherné futuristické návštevnícke centrum, ktoré spája múzeum vína, interaktívne expozície, skúšanie vône a chutí vína, šou o vzniku vína, ktorá spája vodu, svetlo a hudbu a predstaví aj najstaršie vinice, tradičný vinársky dvor a pivnice. Ďalším, pomerne moderným a netradičným, lákadlom je pódium na zámku Grafenegg, ktoré sa za posledné roky stalo častým miestom festivalov klasickej hudby. Za návštevu určite stojí aj množstvo jarných záhrad pozdĺž rieky Kamp.

Jednou z najznámejších častí regiónu okolo Dunaja je Carnuntum. A to vďaka archeologickému parku, ktorý bol kedysi hlavným mestom rímskej provincie. Najväčšie archeologické nálezisko v Rakúsku je jedinečným strediskom antickej kultúry, v ktorom môžu návštevníci sledovať dávnu minulosť a vyspelosť kultúry Rimanov. Krásny amfiteáter, pohanská brána, civilné mesto, rímske kúpele či Museum Carnuntinum patria k hlavným atrakciám.

Jednotlivé oblasti sa oplatí objavovať aj na bicykli. Ak chcete napríklad spoznať oblasť Wagram, odporúčame ktorúkoľvek z piatich cyklotrás, vďaka ktorým sa priblížite k najväčším charakteristikám tohto regiónu. Najmladšia časť Traisental, v ktorej sa nachádza hlavné mesto Dolného Rakúska St. Pölten, je známe svojimi romantickými roklinami, pivničnými uličkami, ale aj vinicami, ktoré sú najmladšími i najstaršími dolnorakúskymi vinicami zároveň. A to najmä preto, že víno sa tu vyrábalo už pred 4000 rokmi, ale Traisental bol ako samostatná časť uznaný až po roku 1995.

Kultúrne tipy:

Wachauský Gurmet Festival – (9. – 23. apríl)

Top kuchári z celého sveta sa stretnú vo Wachau, aby návštevníkom ponúkli tie najlepšie gastronomické pochúťky.

Vinárska jar Kamptal, Kremstal a Traisental – 180 vinárov pozýva na ochutnávku – (25. – 26. apríl)

Donaufestival Krems – (24. – 26. apríla alebo 30. apríla – 2. mája)

Jedinečný hudobný zážitok. Legendárny festival aj v roku 2015 prinesie to najlepšie zvukové divadlo.

Medzinárodný barokový festival v kláštore Melk (22. – 25. máj)

Festival barokovej hudby v nádhernom prostredí monumentálneho kláštora Melk pod vedením umeleckého riaditeľa Michaela Schadea.

Archeologický park Carnuntum

Unikátne svetové múzeum predstavuje históriu rímskej kultúry. Hlavnou témou roka 2015 sú Gladiátori. Otvorené od 21. marca.

Osobité čaro oblasti Wienerwald

Viedenský les je jedným z najstarších vinárskych regiónov Rakúsku. Už aj Rimania tu v dávnych časoch pestovali rôzne odrody hrozna. Medzi Perchtoldsdorfom a mestečkom Baden sa darí najlepším bielym a červeným vínam. Okrem typických dolnorakúskych vín sa v tomto termálnom regióne pestujú vzácne odrody – Červenošpičák a Zierfandler sa tu vďaka jedinečnj klíme pestuje vo významnom množstve. Znalci radi navštevujú legendárne vinárske obce Gumpoldskirchen alebo Pfaffstaetten nie len pre svoje vynikajúce vína, ale tiež pre malé rodinné vinárničky. Veľkú popularitu si získali teplé i studené tradičné špeciality podávané formou malých bufetov, vďaka ktorým patria jarné vinárske podujatia medzi vyhľadávané miesta Dolného Rakúska.

Vinárske lahôdky nie sú jediným lákadlom. Mnohé pamiatky a múzeá s osobitým dôrazom na kultúrne dedičstvo tu majú rovnako bohaté zastúpenie. Najdôležitejšou z nich je kláštor Heiligenkreuz, založený Badenbergovcami, ktorý aj dnes vyžaruje dôstojnosť a posvätný vznešený pokoj. Zámok Laxenburg kedysi slúžil pre Habsburgovcov ako rekreačný dom, dnes je obľúbenou turistickou atrakciou. Mestečko Baden je však všeobecne známe tým, že ho navštevovalo mnoho členov cisárskej rodiny.Termálne kúpele, nádherné parky a záhrada Rosarium, kde sa pestuje vyše 600 druhov ruží sú dodnes pýchou tohto mesta. Za pozretie však stojí i múzeum Arnulfa Rainera a historické divadlo, ktoré sa špecializuje na operetu.

Kultúrne tipy:

Kláštor Heiligenkreuz

V srdci Viedenského lesa, len 15 km od Viedne, nájdete jeden z najkrajších kláštorov. Je to jediný cisterciánsky kláštor na svete, ktorý funguje od svojho vzniku v roku 1133.

Dni otvorených pivníc Gumpoldskirchen/Thallem – (11. – 12. apríl)

Nové mladé vína v uličkách Perschtolsdorfu – (24. – 25. apríl)