Čo s vejárikmi na nohách?

Objavujú sa ako drobné červené, modré alebo fialové vejáriky. Reč je o metličkových žilkách, ktoré trápia prevažne ženy. Predstavujú nepríjemný kozmetický problém, ale upozorňujú aj na ten zdravotný.

Pomoc z prírody v podobe kosodrevinovej silice

Výskyt “malých pavúčikov” je daný najmä genetikou – až z 80 %.   Metličky patria do rodiny kŕčových žíl a vyžadujú si cielenú liečbu. Samé od seba nezmiznú. Presnej diagnóze by malo predchádzať dôkladné preskúmanie cievneho systému na základe klinického a ultrazvukového vyšetrenia. Metličky sa tvoria u žien počas celého života, typickými sú najmä pre obdobie dospievania, pôrodu a prechodu. Nie je nič nezvyčajné, ak sa spolu s nimi objavia pocity napätia a bolesti nôh. Samotné metličky sa zvyčajne odstraňujú pomocou sklerotizácie a laseru. Výhodou sklerotizácie je lepší efekt u väčších metlíc, laser je vhodný pre najmenšie metličky a „pavučinky.“ Zvyčajne sa vyskytujú na vonkajších stranách stehien, ale napríklad aj na tvári. Rizikovými faktormi sú nesprávna životospráva, nadváha a nedostatok pohybu. Prevencia ich rozvoja spočíva najmä vo včasnej liečbe, v zdravom životnom režime s dostatkom pohybu, tekutín a spánku. V starostlivosti o nohy sú veľmi účinné prípravky obsahujúce kosodrevinovú silicu. Tá vďaka vysokému obsahu delta-3-karénu, prírodnej účinnej substancii, podporuje telu vlastné regeneračné procesy. Prírodnú kosodrevinovú silicu tej najvyššej kvality nájdeme v produktoch Allga San.

 

Prevencia, ošetrenie a krytie

Pri mnohých ťažkostiach s nohami hrá dôležitú úlohu pravidelná starostlivosť a ošetrenie.

Úľavu a ochladenie pri venóznych problémoch, ktoré sa prejavujú opuchom, oťažením a únavou nôh poskytuje Allga San Chladivý sprej na metličkové žilky s pantenolom,  kosodrevinové mlieko na nohy, výrazne osvieži, ošetrí suchú pokožku a podporí jej prekrvenie.

Allga San  Balzam na metličkové žilky zase obsahuje starostlivo zosúladené zložky a prispieva tak k zmierneniu viditeľnosti metličkových žiliek. Zároveň má chladivo osviežujúci účinok. Odporúča sa nanášať ho minimálne 2-krát denne na pokožku nôh a jemne rozotrieť v smere zdola nahor. Unavené a ťažké nohy z času na čas potrápia každého z nás. Často sa objavujú v dôsledku nedostatku pohybu. Pravidelné prechádzky sú preto výbornou prevenciou. Veľmi účinné sú aj striedavé teplé a studené kúpele nôh, pretože podporujú cirkuláciu krvi. Pomáhajú tiež jemné masáže.

 

Tipy pre pekné pevné nohy:

  • Trénujte svalstvo lýtok
  • Vykladajte si nohy hore tak často, ako je to len možné
  • Noste rovné pohodlné topánky
  • Vyhýbajte sa príliš tesným nohaviciam
  • Dbajte na vyváženú racionálnu stravu
  • Športujte: plávanie, bicyklovanie po rovnom teréne, beh na lyžiach