Ako si vybrať vhodný televízor?

Kúpa televízora patrí medzi väčšie investície, preto je pri výbere daného zariadenia dôležité zvážiť viacero skutočností a zodpovedať si niekoľko základných otázok. Prinášame vám pár rád a tipov, vďaka ktorým bude rozhodovanie jednoduché.

 

Televízor sa v dnešnej dobe nachádza už azda v každej domácnosti. Toto zariadenie dopĺňa obývačky a dotvára večernú atmosféru najmä pri sledovaní televízie. Slúži však aj na iné účely, napríklad na surfovanie po internete, sledovanie filmov či hranie hier. Pri kúpe spomínaného multimediálneho zariadenia je potrebné zvážiť, na aké účely sa bude používať. Na základe stanovených kritérií už bude výber správneho televízora pomerne jednoduchý.

Na trhu je v ponuke nepreberné množstvo typov televízorov a zorientovať sa medzi nimi môže zabrať viac času, ako ste predpokladali. Stačí si však odpovedať na otázku, aký výkon a funkcie očakávate od nového zariadenia a kúpa tak bude nenáročná.

Aký signál, taký tuner

Jedno zo základných kritérií pri výbere televízora je ujasnenie si spôsobu, akým bude prijímaný a spracovávaný signál. Tuner je zariadenie umožňujúce príjem signálu a rozlišujú sa dva druhy. Televízny tuner pre pozemné vysielanie dnes nájdeme na väčšine televízorov. Pri káblovom vysielaní sa k televízoru pripája takzvaný set-top box. Ide o zariadenie, ktoré je potrebné pre sledovanie televízie ak je signál šírený optickým káblom. Ďalšou možnosťou je satelitný signál. „Pre prijímanie satelitného signálu je vhodné mať k dispozícii televízor so satelitným tunerom (DVB-S2), ktorý stačí len pripojiť k satelitnej anténe a signál sa ihneď prijíma,“ povedal Martin Gergely, vedúci obchodného oddelenia spoločnosti OKAY Slovakia.

Prepojenie televízora s internetom

Častých používateľov internetu určite potešia inteligentné televízory, takzvané SMART TV. Tie sú totiž vybavené možnosťou pripojenia na internet a vďaka tejto vymoženosti je pohybovanie sa v online prostredí naozaj pohodlné. Pripojenie umožňuje prehliadať videá či webové stránky a využívať zariadenie rovnako ako bežný počítač. Pokiaľ však používateľ internet neplánuje využívať, SMART TV je pre neho zbytočnou investíciou.

Sledovanie filmov vo vysokej kvalite

Pre tých, ktorí chcú sledovať filmy vo vysokej kvalite obrazu, by mala byť podstatná otázka súvisiaca s možnosťami zobrazenia na vysokej úrovni. Filmoví nadšenci sa totiž so štandardným rozlíšením neuspokoja. „Keďže obrazová kvalita DVD a Blu-ray filmov je na príliš vysokej úrovni, je nevyhnutné, aby bolo pre správne zobrazenie použité minimálne Full HD rozlíšenie. Preto sa odporúča zvážiť kúpu Full HD televízora, ktorý podporuje 3D technológie,“ vysvetlil Martin Gergely.