Tohtoročná téma Svetového dňa boja proti rakovine sa týka aj znamienok

Znamienka môžu byť bodkami krásy, ale aj nebezpečným ložiskom nádoru. Preto by mali byť pravidelne kontrolované odborníkmi. Pripomína nám to aj
4. február – Svetový deň boja proti rakovine. Tento rok sa totiž zameriava na prevenciu a včasnú diagnostiku onkologických ochorení.

Malígny melanóm si ročne vyžiada tisícky životov. Je to zhubný nádor kože a kvôli rýchlemu metastázovaniu patrí k najnebezpečnejším nádorom vôbec. Jedinou šancou na úspešnú liečbu je v tomto prípade včasná a dôsledná diagnostika. Aj keď už široká verejnosť pozná toto ochorenie, mnohí ani netušia, aké je nebezpečné a že pravidelné prehliadky znamienok môžu zachrániť život. Téma tohtoročného Svetového dňa boja proti rakovine zdôrazňuje význam prevencie. V prípade malígneho melanómu sú v rámci prevencie dôležité tri hlavné body. Samovyšetrenie, pravidelné lekárske prehliadky a ochrana pred ultrafialovým žiarením, hlavne jeho UVB zložkou. Znamienka sa delia na nezhubné (benígne) a zhubné (malígne) nádory. Benígne nádory obyčajne neohrozujú život, po odstránení sa nezvyknú obnovovať a šíriť do iných častí tela. Avšak najzávažnejší melanómový zhubný nádor, ktorý spôsobuje orgánové a lymfatické metastázy, si vyžaduje okamžitú liečbu. Melanóm rastie horizontálne do šírky vo vrchnej vrstve pokožky a neskôr vertikálne – do hĺbky. Vtedy môžu niektoré rakovinové bunky preniknúť do zamše (vnútornej časti kože) a krvou sa šíriť do iných častí tela. Pacienti by sa mali podrobiť každoročnému komplexnému vyšetreniu kože. Okrem slnečných lúčov patrí medzi rizikové faktory možného vzniku melanómu aj genetická predispozícia, sklon k tvorbe znamienok či bledší typ pokožky, fototyp I. a II.

Diagnostikovanie zhubného nádoru na koži patrí medzi komplikované lekárske úkony, ktoré by mali byť prenechané výhradne kvalifikovaným odborníkom. Preto vyšetrenie vykonáva dermatológ. Znamienko najskôr skontroluje voľným okom a následne špeciálnym zväčšujúcim prístrojom – dermatoskopom. Ten znamienko zväčší a osvetlí, čím umožní sledovať zmeny typické pre zdravé alebo nepravidelné dysplastické znamienko, prípadne kožný nádor. Melanóm sa vyvinie zo znamienka, ktoré začalo meniť štruktúru, farbu a tvar, zostáva asymetické, zapálené, krváca a svrbí. Vyšetrenie je bezbolestné, a preto by sme nemali váhať a absolvovať kontrolu čo najskôr. Včasná diagnostika má predísť vzniku rozvinutých foriem kožných nádorov a môže zachrániť život.

Vďaka dlhoročnej praxi vysoko kvalifikovaného tímu a špičkovému lekárskemu vybaveniu patrí klinika TOMAR medzi popredné dermatologické zariadenia na Slovensku. Viac ako 13 rokov sa venuje laserovým ošetreniam tváre a tela, praktizuje množstvo neinvazívnych a minimálne invazívnych omladzujúcich zákrokov tváre, krku a dekoltu.

 

Pomôžte nám šíriť osvetu v tejto oblasti. Stačí vyplniť krátky dotazník:     bit.ly/znamienka