Ste single? Rýchlo si nájdite partnera a mesačne výrazne ušetríte

Blíži sa Deň sv. Valentína, sviatok všetkých zamilovaných. Ak ste single, máte ešte pár dní na to, aby ste stretli niekoho, s kým si budete vymieňať zamilované pohľady, nežnosti, ale i menšie či väčšie darčeky. Nájsť partnera sa vám oplatí aj z čisto pragmatického dôvodu, život single ľudí je finančne náročnejší než život v páre. Kým bezdetný pár minie mesačne priemerne 600 eur, čo predstavuje na jednotlivca 300 eur, človek žijúci bez partnera má výdavky necelých 400 eur. Vyplýva to z prieskumu Poštovej banky o životných nákladoch single ľudí a vo vzťahu, v ktorom sa obe skupiny zhodli na tom, že výhodnejšie je nežiť sám.

 Posledných viac ako dvadsať rokov rastie počet ľudí, ktorí žijú sami. V súčasnosti predstavuje podiel „single“ ľudí takmer tretinu, ich život je však finančne náročnejší ako život v páre. Ľudia žijúci sami majú vyššie priemerné výdavky takmer pri všetkom. Viac míňajú na potraviny, nealko nápoje, ale i alkohol a tabak. Človek je tvor spoločenský a je preto prirodzené, že keď sa cíti opustený, siaha k náhradným možnostiam ako si spríjemniť život, po zábave, športe, rôznych koníčkoch, ale i po alkohole.

Ľudia žijúci sami taktiež utrácajú viac peňazí na ošatenie a obuv. Prekvapením určite nie je, že vyššiu sumu vynakladajú nezadaní na voľnočasové aktivity, ako aj kultúru, cestovanie či stravovanie v reštauráciách. Viac ako polovica bezdetných párov potvrdila, že keď nemali partnera či partnerku, míňali na zábavu a voľný čas oveľa viac peňazí. Väčšina opýtaných mladých ľudí zároveň v prieskume uviedla, že sa snažia pri nákupoch nájsť najvýhodnejšie ceny.

Životné náklady nezadaných ľudí a ľudí vo vzťahu:

Ľudia bez partnerov/mesačný priemer v EUR

(na osobu)

Bezdetné páry/mesačný priemer v EUR

(dve osoby)

Potraviny 133 207
Alkohol a tabak 35 51
Potreby do domácnosti 34 48
Odevy a obuv 42 57
Voľný čas 26 38
Reštaurácie 20 32
Telekomunikácie 23 42
Celkové výdavky 376 599

* Prieskum pre Poštovú banku pripravila agentúra 2muse

Aj napriek vyšším výdavkom na život nám prieskum potvrdil zodpovednosť ľudí žijúcich bez partnerov v oblasti financií. Viac ako polovica nezadaných uviedla, že majú tendenciu šetriť, lebo sa obávajú, čo im môže priniesť budúcnosť. Naopak o pôžičke uvažuje podstatne viac ľudí žijúcich v páre. Zobrať si pôžičku v najbližšom roku rozmýšľa 46 % bezdetných párov.PB-logo+

Ľudia vo dvojici si dovolia viac riskovať ako singles, pretože aj keby jeden z nich stratil prácu, ten druhý zaistí chod domácnosti. Spolužitie v páre prináša aj spoločné plány a túžby pre zlepšenie kvality života, napríklad krajšie bývanie, náročnejšie dovolenky a pod., preto aj dvojice častejšie siahajú k väčším pôžičkám.. Ako ďalej pokračuje, na druhej strane život v páre ponúka aj viac času na spoločnú romantiku, a tú si môžu dvojice užiť aj pri spoločnom varení, nakupovaní, prechádzkach či menej finančne náročných koníčkoch. Nemusia vyhľadávať reštaurácie, chodiť do kina, na spoločenské podujatia a pod., kde skôr osamelí ľudia očakávajú, že si môžu nájsť svojho budúceho partnera či partnerku.

Prekvapivo vyšlo z prieskumu, že ľudia v pároch bývajú častejšie v prenájme (40 %) ako ľudia bez partnerov (33 %). Vo vlastnom byte býva 34 % singles, pričom v prípade ľudí v pároch je to 32 %. O niečo viac ľudí bez partnerov (32 %) býva tiež vo vlastnom dome oproti dvojiciam (29 %).