Sem – tam, si tiež dám. Čo? Lahodný mok.

História Bulmer´s od roku 1887

História výroby v závode Bulmer´s sa začala v roku 1887, kedy Henry Percival Bulmer prvýkrát vyrobil šťavu z jabĺk z otcovho sadu. Jeho otec Reverend Charles Bulmer bol nadšencom výroby cideru a podporoval založenie komerčných závodov na výrobu cideru. Percy so svojím bratom Fredom tak založili biznis, ktorý bol prvou komerčnou výrobou cideru. Dovtedy sa cider vyrábal najmä v rámci vidieckeho poľnohospodárstva ako nápoj pre rodinu a pracovníkov v sadoch. Závod Bulmer´s prosperoval vďaka rastúcim skúsenostiam a investíciám, cider vyrábal aj počas 2. svetovej vojny, a spoločnosť postupne kupovala aj ďalšie výrobne cideru vo Veľkej Birtánii. V roku 1962 Bulmer´s začal s výrobou cideru Strongbow a v roku 1994 už exportoval do viac ako 30-tich krajín sveta. V roku 2003 sa stal súčasťou spoločnosti Scottish&Newcastle, ktorú následne v roku 2008 získala akvizíciou spoločnosť HEINEKEN, ktorá investovala do jeho modernizácie. Dnes je výrobný závod v Hereforde hlavným výrobným závodom HEINEKEN-u na výrobu cideru, v súčasnosti produkuje  zhruba 4 milióny hektolitrov cideru ročne a po plánovaných investíciách to v roku 2016 má byť až 6,5 milióna hektolitrov.dswf

Štvrtá generácia výrobcov cideru, rodiny Stassen

V závode Stassen Cidre v Belgicku v súčasnosti pôsobí už štvrtá generácia výrobcov cideru z rodiny Stassen, ktorá sa môže pochváliť až 125 ročnou tradíciou a skúsenosťami vo výrobe tohto nápoja. Zakladateľ León Stassen vyrobill svoj prvý cider v roku 1895 vo svojej malej výrobni na vlastnej farme. V oblasti údolia Aubel sa pestovalo toľko vynikajúcich jabĺk, že sa rozhodol pre výrobu cideru z vlastných sadov a založil prosperujúci výrobný závod. V 70-tych rokoch Leónov syn Jean po prvýkrát na svete vytvoril ochutený cider pridaním iných druhov ovocia, čo pre spoločnosť znamenalo okamžitý úspech. Pri výrobnom závode sa tak postupne vytvorilo vývojové centrum zamerané a výskum a vývoj cideru. Od roku 2006 sa závod Stassen stal postupne súčasťou spoločnosti HEINEKEN. Dnes sa tu nachádza HEINEKEN Cider Innovation Center (inovačné centrum cideru spoločnosti HEINEKEN), ktoré riadi Jean-Pierre Stassen ako predstaviteľ štvrtej generácie rodiny zakladateľov na pozícii Global Innovation Manager Cider. Jean-Pierre Stassen má s výrobou a vývojom cideru viac ako 35 rokov skúseností, bol prezidentom Európskej asociácie výrobcov cideru, kde v súčasnosti pôsobí ako viceprezident. Inovačné centrum Stassen je pre spoločnosť HEINEKEN zárukou výroby toho najlepšieho cideru nielen z pohľadu kvality, ale aj vývoja rôznorodých chutí a receptúr, ktoré lahodia rôznym typom konzumentov na celom svete.

Vďaka histórii, tradícii a mnohoročným skúsenostiam výrobcov cideru z Bulmer´s a Stassen, výskumnému a vývojovému centru v belgickom Stassene a svojej kompetencii neustále prinášať a zavádzať inovácie je HEINEKEN skutočným expertom na výrobu cideru. So svojím portfóliom globálnych značiek Strongbow, Bulmers, Cidrerie, Stassen, Old Mout a Blind Pig je HEINEKEN jednoznačným lídrom vo výrobe a predaji cideru vo svete. Najpredávanejší Strongbow sa okrem závodov Bulmer´s a Stassen od konca januára 2015 vyrába aj v pivovare spoločnosti HEINEKEN Slovensko v Hurbanove, odkiaľ sa vyváža do ďalších piatich krajín v rámci regiónu.