Mimovládne organizácie sa môžu opäť uchádzať o cenu nadácie orange

Nadácia Orange bude už po šiestykrát oceňovať mimovládne organizácie. Finančne a morálne tak opäť podporí prácu tých, ktorí sa systematicky a dlhodobo angažujú v troch oblastiach podpory Nadácie Orange – sociálna inklúzia, komunitný rozvoj a vzdelávanie. Po druhýkrát bude udelená aj Cena pre osobnosť za občiansku angažovanosť.

Mimovládne organizácie sa  môžu zapojili do nominačného procesu Ceny Nadácie Orange. Svoje prihlášky môžu zasielať do 18. marca. V prvom kole posunie odborná komisia do užšieho výberu v každej kategórii 5 nominovaných organizácií. Ich zástupcovia budú následne pozvaní na osobnú prezentáciu do druhého kola. Z nich výberová komisia identifikuje v každej kategórii 3 nositeľov tohtoročnej Ceny Nadácie Orange pre každú kategóriu.

Vlani pribudla medzi tradičné kategórie jedna špeciálna – Cena pre osobnosť za občiansku angažovanosť. Nadácia Orange sa ňou rozhodla oceňovať človeka, ktorého činnosť v mimovládnom sektore je dlhodobým prínosom v jednej z troch oblastí a sám v nej zároveň pozitívne ovplyvňuje verejnú mienku. Minulý rok získal toto ocenenie Marek Roháček, riaditeľ Občianskeho združenia Návrat. Dlhé roky sa zaoberá tematikou opustených detí a cieľom jeho aktivít je dať deťom rodinu a vzťahy, teda nahradiť inštitucionálnu starostlivosť umiestňovaním detí do náhradných, profesionálnych rodín.

Laureáti Ceny Nadácie Orange za rok 2014 budú vyhlásení v apríli na slávnostnom gala večere za prítomnosti nominovaných mimovládnych organizácií, členov hodnotiacej komisie, členov Správnej rady a predstaviteľov Nadácie Orange, zástupcov médií a pozvaných hostí.

Prestížne ocenenie je každoročne udeľované za dlhodobý prínos v oblastiach vzdelávania, sociálnej inklúzie a komunitného rozvoja, ktoré sú zároveň kľúčovými oblasťami činnosti Nadácie Orange. Pre ocenené organizácie je určená aj finančná podpora na ďalší rozvoj ich činnosti, a to vo výške 8 000 eur za prvé miesto, 5 000 eur za druhé a 2 000 eur za tretie miesto. Nadácia Orange takto prerozdelí celkovú sumu 45 000 eur na ďalší rozvoj činnosti ocenených. Ocenenie nominovaným organizáciám a laureátom umožňuje zviditeľnenie ich činnosti, jej priblíženie širokej verejnosti, čo im môže priniesť nových podporovateľov, sympatizantov a dobrovoľníkov.

Mimovládne organizácie uchádzajúce sa o ocenenie sa môžu prihlásiť výlučne prostredníctvom nominačného formulára na www.nadaciaorange.egrant.sk. Formulár vo vlastnom mene vypĺňajú organizácie. Nemôžu byť nominované iným subjektom.

Uzávierka prijímania prihlášok je 18. marca 2015 o 24.00 hod.