Ikony histórie automobilky ŠKODA na výstave Rétromobile

Už tradične začína ŠKODA sezónu akcií historických vozidiel na prestížnej parížskej výstave Rétromobile, ktorá sa tento rok uskutoční už po štyridsiatykrát. Vo francúzskej metropole predstaví štyri skvosty zo svojej zbierky vrátane vernej repliky prvého mladoboleslavského automobilu Laurin & Klement Voiturette A, vyrábaného od roku 1905.

O mimoriadnej remeselnej zručnosti renovátorov zo ŠKODA Múzea sa môžu návštevníci Rétromobile presvedčiť pri pohľade na vystavený unikátny ŠKODA Supersport typ 966 z roku 1950. Pretekárske auto s cigarovou karosériou bolo svojho času s hodnotou 197,7 km/h najrýchlejším československým vozidlom. Je súčasťou zbierky ŠKODA Múzea od roku 2007 a vlani bola dokončená jeho náročná renovácia. „Zaručeným diváckym magnetom je na stánku ŠKODA replika prvého vozidla Voiturette A, ktoré bolo v rokoch 1905 – 1907 vyrábané v Mladej Boleslavi a stálo tak na začiatku dlhej tradície výroby automobilov,“ hovorí Michal Velebný, vedúci renovačnej dielne ŠKODA Múzea. Laurin & Klement Voiturette A má pod kapotou zážihový vidlicový dvojvalec s objemom 1005 cm3, výkonom 7 koní a maximálnou rýchlosťou približne 40 km/h.

Eleganciou prekypujúca ŠKODA Popular Monte Carlo Coupé z roku 1937 je ikonou DPP_0150aerodynamického dizajnu druhej polovice tridsiatych rokov. Odkazuje na skvelé výsledky dosiahnuté posádkou Pohl/Hausman na známej Rallye Monte Carlo v rokoch 1936 a 1937. Čierny exemplár patrí ku klenotom mladoboleslavskej zbierky a za svoj stav získal v minulosti aj rad ocenení, z ktorých najväčšiu váhu má víťazstvo v súťaži elegancie Schloss Bensberg Classic 2012 v kategórii Rallye.
Produkciu mladšej éry zo sedemdesiatych rokov reprezentuje na výstavisku Porte de Versailles atraktívny model ŠKODA 110 R Coupé. Krásne športové kupé, vychádzajúce z modelov ŠKODA 100 a 110, sa vyrábalo v Kvasinách v rokoch 1970 až 1980. V poslednom období jeho potenciál objavujú aj zberatelia.

Prezentácia historických vozidiel je v Paríži doplnená aj o modernú štúdiu ŠKODA VisionC, ktorá naopak dáva návštevníkom možnosť obdivovať nový dizajnový smer mladoboleslavskej značky. Štyridsiaty ročník Rétromobile sa uskutoční od 4. do 8. februára na výstavisku Paris Expo – Porte de Versailles. Akcie s očakávanou návštevnosťou okolo 100 000 ľudí sa zúčastňuje 450 vystavovateľov s viac ako 500 vozidlami.