História s chuťou whiskey

Dejepis sa mnohým z nás spája s memorovaním rokov a mien. História sa však nemusí obmedzovať iba na stručné fakty, ale môže ponúknuť aj zaujímavé príbehy. Jedným z nich je príbeh Jacka Daniela.

 New da

Nikto presne nevie, v ktorý mesiac sa Jasper „Jack“ Newton Daniel narodil. Preto sa oslavy jeho narodenín realizujú počas celého septembra. Jack ešte ako chlapec prešiel do výchovy k evanjelickému kňazovi Dannovi Callovi. Ten podľa legendy vlastnil destilačný prístroj a Jack sa tak o pálení whisky učil už ako dieťa.

Rok 1866

Jackov liehovar bol prvý vládou oficiálne registrovaný liehovar v Spojených štátoch. Licenciu dostal v roku 1866 a dnes sa už nachádza v Národnom registri historických miest. Aké je teda tajomstvo najpredávanejšej whisky sveta, ktorá sa vyrába iba v Lynchburgu? „Na počiatku je žitný a jačmenný slad s vodou. Ten sa po destilácii nechá približne desať dní prekvapkať cez trojmetrový stĺpec dreveného uhlia z javora cukrového, čím nadobúda whiskey neopakovateľnú jemnú dymovú chuť. Farbu a vôňu whiskey zase získava skladovaním v sudoch z bieleho duba, ktoré sa vyrábajú vždy ručne a sú použité iba raz. Potom ich výrobcovia ponechávajú výrobcom škótskej whisky, ktorí ich používajú na svoj vlastný proces zrenia. Ďalšou nenahraditeľnou zložkou originálnej whisky je voda z vápencových jaskýň, ktorá neobsahuje minerály. Za minútu z prameňa vytečie 800 litrov vody pri konštantnej teplote 56 stupňov. To je aj jeden z dôvodov, prečo jediné miesto, kde sa táto whisky vyrába, je Lynchburg v Tennesee a prečo pred jaskyňou stojí socha Jacka Daniela,“ vysvetľuje Lynne Tolley. Jej slávny príbuzný, ktorého meno nesie aj etiketa whisky, bol celý život prezývaný aj „gentleman Jack“.

 

Komická smrť džentlmena Jacka

Praprastrýko Lynne mal jediný dom na horskom vidieku s vlastnou tanečnou sálou, v ktorej organizoval nezabudnuteľné večierky. Starý mládenec, pre ktorého bola charakteristická čierna kravata a vysoký klobúk, mal 13 súrodencov. Na čele liehovaru bol viac ako 40 rokov a v roku 1904 sa rozhodol vziať whisky na svetovú výstavu v St. Luis. So svojím produktom sa stal hviezdou veľtrhu a odniesol si zlatú medailu za najlepšiu whiskey sveta. Legenda ako vystrihnutá z kroník čierneho humoru hovorí, že jeho príbeh skončil v roku 1911, keď prišiel skoro ráno do práce a unavený si nevedel spomenúť na kombináciu čísel pri otváraní trezoru. V zúfalstve sa tak nad ním rozhodol zvíťaziť fyzicky, no keď do neho kopol, zlomil si prst. Následne dostal ťažkú infekciu, na ktorú zomrel. Obyvatelia Tennessee si údajne na základe tejto príhody vytvorili ponaučenie: nikdy nechodievajte do práce príliš skoro. Keďže Daniel nikdy nebol ženatý, po jeho smrti prevzal vedenie liehovaru synovec Lem Motlow.New Microsoft PowerPoint Presentation

Dve stoličky

Muž s menom, ktoré poznajú ľudia po celom svete, je pochovaný v meste Lynchburg a pri jeho hrobe sú údajne umiestnené dve stoličky. Je to pre pohodlie mnohých dám, ktoré za ním po smrti smútili. Aj dnes, sedem generácií po jeho smrti, však liehovar pracuje stále rovnakým spôsobom. Funguje podľa motta svojho zakladateľa: „každý deň pracujeme najlepšie, ako vieme…“. Whiskey sa posudzuje podľa troch kritérií zmyslov – podľa výzoru, podľa chuti a podľa vône. Návod Lynne je jednoduchý: ľudia očakávajú stále rovnakú kvalitu. „Je to ako u človeka. Nezáleží na tom, koľko žijeme, ale ako. Kvalita whiskey sa neposudzuje iba podľa jej veku, ale aj podľa toho, ako zreje,“ tvrdí Tolley, ktorá dnes hodnotí to, ako je destilát pripravený na expedíciu z konzervatívneho mestečka. V ňom už od roku 1909 platí prísny zákaz konzumácie alkoholu, kedy si tento zákon dobrovoľne odhlasovali všetci obyvatelia kraja Moore. Až dodnes je predaj whisky mimo pálenice zakázaný. Pálenicu navštevuje množstvo turistov a oficiálne predajne – White Rabbit Bottle Shop a Red Dog bottle shop – sú rovnako často vyhľadávané. Počas mnohých sviatkov a víkendov sú však pálenica a predajne zatvorené.

 

Prečo zdobí etiketu whisky Jack Daniel`s práve číslo 7?

Jednoduchá a elegantná čierno-biela etiketa na fľaši Jack Daniel´s sa príliš nemenila. Zakladateľ liehovaru totiž tvrdil, že nie je dôležitý obal, ale obsah. O Old no. 7 sa však traduje mnoho historiek. Nikto nevie, ktorá je pravdivá. „Sedmička bola Jackovým šťastným číslom, už pri varení siedmej série whisky odhalil skvelú receptúru. Sedmička zdobila aj prepravný barel, Jack mal sedem priateliek, stratilo sa mu sedem susedov a číslo sedem sa podobá aj na prvé písmeno jeho mena. Pravdu si pán Jack Daniel odniesol do hrobu,“ rozpráva Lynne Tolley.