Získajte hollywoodsky úsmev naturálnou cestou

Nie je tajomstvom, že zdravé a krásne zuby sú snom každého. Trh je preplnený množstvom produktov a riešení pre „zaručene“ žiarivý chrup. Ako ale dosiahnuť želaný efekt bez poškodenia skloviny?

 

Úskalia chemického bielenia zubov

Už v dávnom stredoveku boli zaznamenané pokusy o bielenie zubov najrôznej-šími spôsobmi. Ako obdoba súčasnej mechanickej metódy vtedy slúžila v Anglicku na konci 18. storočia zmes tehlového prachu a rozomletej sépiovej kosti. Úbohé zuby sa vystavovali aj pôsobeniu koncentrovaného roztoku kyseliny dusičnej. Bieliace účinky peroxidu boli objavené v roku 1970.  Fajčenie, káva, červené víno, lesné plody, ale aj fluorid z vodovodnej vody spôsobujú nežiadané sfarbenie zubov. Bielenie peroxidom vnímam ako zásah do štruktúry zubnej skloviny, ktorý je účinný prednostne u zubov bez výplni a v prípade ošetrených zubov s ich následnou zámenou pôvodných výplní. Považujem to za náročnejší zákrok pre pacienta. Použitie bieliacej pasty je najjednoduchšia a ľahko dostupná forma, ako začať s bielením zubov samozrejme v prípade, že bol pacient poučený o správnom čistení zubov. Okrem týchto vonkajších vplyvov má odtieň zubov súvislosť s prirodzenou farbou dentínu a súvisí to tiež s prekonanými chorobami, či liečbou antibiotikami. Lac_MuSp_white_FSFL_300_SK

Kvôli bielym zubom nemusíte siahať na dno svojej peňaženky

Nemusíme písať siahodlhý text o tom, že porcelánové zuby, či bielenie zubov sú finančne náročnejšie ako správna dentálna starostlivosť. Ale čo tak zvoliť naturálnu cestu, ktorá nás finančne nevyžmýka a prospeje? Aj keď chémia bieli radikálnejšie, praktizovaním a výberom správnej zubnej starostlivosti ušetríte svoje zuby a aj peňaženku.

Tipy na vybielenie zubov naturálnou cestou

 

  1. „Chrumkajte“ ovocie a zeleninu. Pomôže odstrániť veľa cukrov a chemikálií spôsobujúcich škvrny. Hlavnými zločincami sú lepivé potraviny. Jablko vás bude držať mimo dosahu zubárov. Vďaka obsahu kyseliny jablčnej odstraňuje škvrny zo zubov, práve preto sa používa v produktoch na bielenie. Ďalšími naturálnymi vybieľovačmi zubov z radov zeleniny, ktoré podporujú tvorbu slín sú uhorka, brokolica, zeler a mrkva.
  2. Po jedle vypláchnite ústa vodou. Odstránite tak zvyšky jedla z úst i zubov a zabránite tak tvorbe škvŕn. Hodinu po jedle si môžete ústa vypláchnuť ústnou vodou, zabránite množeniu baktérií a následnému vzniku kazov na zubnej sklovine. Ideálne riešenie v situáciách, keď nemáte po ruke zubnú kefku.

Náš tip: LACALUT WHITE ústna voda

  1. Jedzte viac syra. Znie to síce smiešne, ale vedecké štúdie ukázali, že jedenie malého množstva syra po jedle môže preventívne prispieť k prevencií proti zubnému kazu a podporuje opätovnú mineralizáciu zubnej skloviny. Dopĺňanie vápnika a fosfátov je späté, okrem toho, že udržiava zuby silné a zdravé, aj s belosťou zubov.
  2. Zubná kefka je samozrejmosť, zubná niť a medzizubná kefka hodnotný doplnok zubnej starostlivosti. Prevencia sfarbenia zubov je jednoduchšia ako následné odstraňovanie škvŕn. Čistenie zubnou kefkou, používanie  medzizubnej kefky a dentálnej nite  hrajú obrovskú úlohu v udržiavaní čistých a bielych zubov. Touto prevenciou predídete sfarbeniu zubov aj medzizubných priestorov a vzniku zubných kazov. Dentálna hygienička vás poučí o správnom čistení zubov, užívaní a vhodnej veľkosti medzizubnej kefky, prípadne dentálnej nite.

Náš tip: LACALUT WHITE zubná kefka, LACALUT medzizubné kefky

  1. Používanie pást s bieliacim účinkom. Na trhu je dostupné množstvo pást určených na bielenie zubov a na výber tej správnej sa častokrát necháme nahovoriť reklamou. Niektoré z nich, aj keď v minimálnom množstve obsahujú peroxid. Pokiaľ máme možnosť, voľme si radšej pasty bez prídavku peroxidu, s obsahom fluoridov spevňujúcich našu zubnú sklovinu a hydroxyapatitu, ktorý je v zubnej sklovine obsiahnutý cca z 97%, je teda hlavnou zložkou zuba a pôsobí ako „tekutá zubná sklovina“. Hydroxyapatit sa pri každodennom čistení ukladá a zabudováva do povrchu zubov a podporuje tak regeneráciu vzniknutých pórov, trhliniek, drsností a nerovností. V ideálnom prípade zloženie pasty dopĺňa alumíniumlaktát, ktorý posilňuje parodont a zastavuje aj prípadné krvácanie.

Náš tip: LACALUT WHITE & REPAIR zubná pasta