Kamkoľvek bez starostí.

Kartami platíme čoraz častejšie. Za posledných päť rokov sa počet bezhotovostných platieb zdvojnásobil, zatiaľ výbery z bankomatov mierne klesli. Karta však už dávno nie je len platobný nástroj. Predovšetkým kreditné karty ponúkajú množstvo užitočných služieb, ktoré oceníte napríklad aj na zimnej lyžovačke.

 

Podľa štatistík VÚB banky pripadala v roku 2010 na jeden výber z bankomatu v priemere jedna platba kartou v obchode. Za posledných päť rokov došlo k výraznému posunu v prospech bezhotovostných platieb. Kartou dnes platíme dvakrát častejšie pri súčasnom miernom poklese priemerného počtu výberov hotovosti,“

Spolu s rozmachom používania platobných kariet rastie aj rozsah služieb, ktoré banky ku kartám ponúkajú. Najmä kreditné karty obsahujú rôzne poistenia a doplnkové služby, ktoré z nich robia atraktívneho a užitočného pomocníka pri nákupoch, cestovaní či kritických situáciách doma a v zahraničí. V zimnom období vám kreditná karta s poistením môže pomôcť napríklad aj na zahraničnej lyžovačke.

Pri cestách do zahraničia sú ideálne kreditné karty American Express. Zahŕňajú komplexné cestovné poistenie s vysokými poistnými limitmi nielen pre držiteľa karty, ale aj pre jeho rodinu, a k tomu množstvo asistenčných služieb a ďalších výhod. Karta Blue od American Express ponúka poistenie liečebných nákladov s limitom až 250 000 eur a karta Gold s limitom až 500 000 eur. V oboch prípadoch je nulová spoluúčasť, čo znamená že celé náklady kryje poisťovňa. Karty okrem iného obsahujú aj úrazové poistenie, poistenie zodpovednosti za škodu na majetku a zdraví, poistenie batožiny, dokladov či poistenie pre prípad meškania lietadla.

Ak sa lyžujete na Slovensku, je vhodné sa chrániť poistením. Negatívne dopady prípadného úrazu pomôže zmierniť úrazové poistenie a ak ste si na lyžovačku či zimnú turistiku vybrali horské oblasti, v ktorých pôsobí Horská záchranná služba (Malá Fatra, Veľká Fatra, Belianske Tatry, Nízke Tatry, Vysoké Tatry, Západné Tatry, Pieniny, Stredné Beskydy, Slovenský raj), určite nezabudnite na poistenie nákladov na jej zásah. Výhodu majú držitelia kreditnej karty MasterCard World, pretože obe poistenia sú automatickou súčasťou ich karty. Navyše, tú môžu mať pri aktívnom využívaní úplne zadarmo.

 

Karty American Express aj MasterCard World ponúkajú aj mnohé ďalšie výhody. Patria medzi ne napríklad o rok dlhšia záruka na elektroniku, poistenie pre prípad krádeže alebo poškodenia zakúpeného tvaru, zľavy u obchodníkov či vrátenie časti ceny nákupu späť. Bližšie informácie o výhodách jednotlivých kariet nájdete na stránkach VÚB banky.