Hewlett-Packard sa rozdelí na dve spoločnosti

Americký technologický koncern Hewlett-Packard (HP) sa rozdelí na dve spoločnosti. Jedna sa bude venovať aktivitám v oblasti osobných počítačov (PC) a tlačiarní a druhá firma združí operácie v oblasti hardvéru a služieb pre firmy.

Obe nové firmy budú kótované na burze. Rozdelenie sa má dokončiť do konca októbra 2015, uviedol v nedeľu (5. 10.) večer americký denník Wall Street Journal (WSJ). HP v pondelok reštrukturalizáciu potvrdil. Akcionári koncernu získajú podiely v oboch firmách prostredníctvom transakcie, ktorá sa zrealizuje na budúci rok a nebude podliehať zdaneniu.

Akcia koncernu, ktorému sa zatiaľ príliš nedarí adaptovať na novú éru mobilných zariadení, v predburzovom obchodovaní posilnila o 5,1 % na 37 USD (29,45 eura).

Na obe nové firmy pripadá približne polovica z aktuálnych tržieb a zisku HP. V súčasnosti HP zamestnáva asi 300.000 ľudí a v prebiehajúcom fiškálnom roku (do konca októbra 2014) by mal dosiahnuť tržby na úrovni približne 112 miliárd USD.

Súčasná šéfka koncernu Meg Whitman by mala stáť na čele firmy Hewlett-Packard Enterprise. Šéfom firmy, ktorá zastreší aktivity v oblasti PC a tlačiarní, s názvom HP Inc. sa stane Dion Weisler, ktorý je aktuálne výkonným viceprezidentom koncernu pre tento segment.